Tagyon-hegyi Lecsó

Az alapanyagok

   

A lecsó főzés menete:

Kockázd apróra a zsírszalonnát, tedd fel közepes lángú tűzre, és olvaszd ki, majd tedd bele a szintén felkockázott kolozsvári szalonnát is.

Kezd el összekockázni a hagymát, néha kevergesd a lábosban. Ha a hagyma kész, tedd bele a lábosba, pirítsd üvegesre. Közben vágd fel a paprikát. Azt javasoljuk, hogy miután a csumáját kivetted, vágd félbe, majd a feleket csíkokra.

Mikor a hagyma megpirult, zárd el a gázt, várj egy percet, míg visszahűl és 1 csapott evőkanál pirospaprikával keverd el.

Tedd bele a paprikát, és közepes tűzön lassú keverés mellett párold 10 percig. Közben vágd apró kis kockákra a megmosott paradicsomot. A Tagyon-hegyi lecsóhoz mindíg meghámozzuk a paradicsomokat!
Mikor a paprika kissé összeesett (10 perc kb.) tedd hozzá a paradicsomot, kissé sózd meg, és főzd. (A szalonna sós, ezért nem szabad sok sót használni. Inkább utólag.) Tekerd le a gázt kicsire.

Vágd fel lehelet vékonyra a fokhagymát, passzírozd szét a késsel, és keverd az ételhez. A szeletelt házi kolbász karikákat szépen rakd rá az étel tetejére. Pár perc múlva keverd bele az ételbe, majd rakj egy fedőt a lábosra. Főzd egy órán át kissé nyitott fedő alatt úgy, hogy 10 percenként megkevered. Hamarosan kész a lecsó, készülődhetsz!

Friss kenyérrel tálald. Az étel pár óra múlva még finomabb lesz, de ezt eddig sose sikerült kivárni.