Tagyon-hegyi Paradicsomlé
A bőséges paradicsomtermésünk lehetővé teszi, hogy paradicsomlevet is főzzünk. Önmagában is finom ital, ételeket is készíthetünk belőle, de még macskajaj ellen is kiváló ;)
Sok ismerősünk panaszkodott, hogy szeretik ugyan a paradicsomlét, mégsem tudják úgy elkészíteni, hogy a készítés macerája ne vegye el a kedvüket az egésztől. Mi itt a Tagyon-hegyen garantáltan finom paradicsomlevet készítünk, amit elkészíteni sem ördöngösség.
Elmondjuk hogyan:
Hozzávalók:
paradicsom és kevés házi zsír (olajjal helyettesíthető)
Elő lépésként elkészítjük az üvegeket, azaz tisztára mossuk a tetőkkel együtt, majd lecsöpögtetjük. Ezután alaposan megmossuk a paradicsomokat is. Fogunk egy reszelőt és egy tálat, és elkezdjük lereszelni a paradicsomokat. Ehhez mi a hagyományos reszelőt használjuk, annak is a legnagyobb lyukú részét. Ez egy kiváló módszer, amit édesanyám árult el nekem. Nagyon gyors, és a végeredmény: pépes paradicsom. Amikor elfogy a paradicsom, a héja egészben marad a kezünkben.
Mikor készen van a paradicsom, egy nagy lábosba tesszük, és feltesszük főni. Ha felforr, kisebbre vesszük a lángot, és még 10 percig főzzük. Ekkor rögtön üvegekbe töltjük, a tetejére fél cm vastagon ráöntjük a zsírt és szorosan rácsavarjuk a tetőt. Ha megvagyunk az összessel, száraz dunsztba tesszük, azaz meleg takarókba bugyoláljuk, és ott hagyjuk kihűlni.
Az elkészült paradicsomlé számos ételbe elhasználható. Tehetjük levesbe, töltött paprikához, de akár pizzára is.